SILA KLIK PADA IKLAN DI ATAS INI UNTUK BORANG PENDAFTARAN DAURAH

Monday, December 31, 2012

Meraih Cinta Nabi Melalui Sambutan Tahun BaruHabib Kadzim Jaafar As-Saggaf hafizahullah ketika menyampaikan tausiahnya di Masjid Al-Falah USJ9 sempena Sambutan Tahun Baru Masihi 2013 memberikan point penting untuk kita selami dan hayati bahawa kita perlu menyambut dan meraikan juga kegembiraan tahun baru masihi sepertimana kita menyambut tahun baru hijrah. 

Beliau membawakan suatu kiasan melalui kisah Nabi SAW. Ketika Baginda tiba di Madinah Baginda melihat orang Yahudi berpuasa kerana meraikan Nabi Musa AS yang terselamat daripada Firaun. Lalu Nabi bersabda "Kami lebih berhak untuk berpuasa berbanding kamu kerana Musa juga adalah Nabi kami".

Sebagai kias kepada apa yang Nabi sebutkan kepada kaum Yahudi di Madinah, kita ketahui bahawa sambutan tahun baru masihi dibuat sebagai meraikan hari lahirnya Nabi Isa AS. Maka kita juga perlu berkata, "Kami lebih berhak untuk meraikan sambutan ini kerana Isa AS juga adalah Nabi kami."

Cumanya cara sambutan sahaja yang perlu diperhatikan. Kita tidak menyambut new year sepertimana Yahudi dan Nasara menyambutnya. Sebaliknya kita menyambutnya dengan cara mengeratkan hubungan kita dengan mengenali para Anbiya dan Solihin serta mengikuti cara mereka dalam mensyukuri sesuatu keraian.

Alhamdulillah Allah telah memilih kami untuk duduk dalam salah satu majlis bersama Ulama' malam tadi. Moga sepanjang tahun ini akan menjadikan kita semua sebagai seorang yang sentiasa Allah pilih menuju jalan kebaikan dan melihat jalan keburukan dan maksiat sebagai perkara jijik yang wajib dihindari. Amin..


Semoga cinta kita kepada Habibuna Al-Mustofa Rasulillah SallAllahu alaihi wa ala aalihi wa sahbihi wa sallam semakin bertambah setiap hari setiap masa setiap detik.. 

Salam Mahabbah dari Darul Mahabbah.. :)

0 comments:

Post a Comment